Windows Virtual Desktop


De zes voordelen van Windows Virtual Desktop


Windows Virtual Desktop is een nieuwe, unieke en uitgebreide clouddienst voor het virtualiseren van bureaubladen en apps. Het is zelfs de enige virtuele bureaublad-VDI die vereenvoudigd beheer, multisessie-Windows 10, optimalisaties voor Office 365 ProPlus en ondersteuning van RDS-omgevingen biedt. Dit biedt klanten de mogelijkheid om Windows-bureaubladen en -apps in enkele minuten in Azure te implementeren en te profiteren van ingebouwde beveiligings- en nalevingsfuncties.

Wat is Windows Virtual Desktop?

Windows Virtual Desktop (WVD) is een clouddienst voor het virtualiseren van bureaubladen en applicaties. In andere woorden: klanten kunnen, als ze een Azure-abonnement hebben, gevirtualiseerde desktops uitrollen. Zo kunnen ze op Azure gevirtualiseerde Windows 10- en 7-omgevingen draaien en kunnen er meerdere gebruikers tegelijk gebruikmaken van dezelfde Windows machine.

Windows Virtual Desktop lijkt daarmee op RDS (Windows Remote Desktop Services), maar bij WVD is het beheer ondergebracht in Azure en krijgt iedere klant een volwaardige Windows 10 desktop tot zijn of haar beschikking. Dit maakt dat, in tegenstelling tot RDS, Windows Virtual Desktop wél een goede Office 365 ondersteuning biedt, geen profiel issues heeft, wél Microsoft Edge browser ondersteunt en de Microsoft App Store wél beschikbaar stelt.

De belangrijkste voordelen op een rijtje

 1. Multisessie maakt kostenbesparing mogelijk
  Windows Virtual Desktop is de enige Virtual Desktop Infrastructure (VDI)-oplossing met multisessie Windows 10-ondersteuning. Dat betekent dat meerdere mensen gebruik kunnen maken van hetzelfde virtuele Windows 10-systeem, met ieder hun eigen inlog en dus eigen bureaubladomgeving. Daardoor is er minder ‘overhead’; organisaties hoeven niet voor iedere medewerker een complete Windows 10-installatie op te tuigen.
 1. Vereenvoudigt migratie, implementatie en beheer
  Een Windows Virtual Desktop-implementatie neemt minder tijd in beslag dan een traditionele VDI-implementatie. Ook het beheer is sterk vereenvoudigd doordat Microsoft het platform onderhoudt en beveiligt. (Security)patches en updates voor de infrastructuur worden automatisch meegenomen. Daarnaast verloopt het wisselen van gebruiker sneller. Als bijvoorbeeld een werknemer vertrekt, kunnen de data op zijn pc naar een andere gebruiker worden overgezet. Via standaardconfiguraties heeft een nieuwe werknemer op datzelfde apparaat binnen enkele minuten een eigen virtuele desktop. Verder biedt Microsoft hulpmiddelen om te migreren vanaf RDS-omgevingen.
 1. Besparingen op hardware en verbruik
  Met Windows Virtual Desktop draaien de werkplekken volledig in de cloud. Grote investeringen in servers en andere hardwarecomponenten zijn niet meer nodig, en de devices van gebruikers hoeven niet aan forse eisen op het gebied van opslagcapaciteit en processorkracht te voldoen. Dit scheelt in de aanschaf- en onderhoudskosten. Windows Virtual Desktop geeft ook meer grip op de verbruikskosten. Denk hierbij aan het eenvoudig opschalen van capaciteit op piekmomenten zoals drukke kantoordagen en het afschalen in weekenden en tijdens vakanties.
 1. Volledige ondersteuning voor Office 365
  Windows Virtual Desktop werkt perfect samen met Office 365. Alle functionaliteiten, hoofdonderdelen en ondersteunende tools van deze veelgebruikte kantoorsuite zijn niet alleen beschikbaar in een met Windows Virtual Desktop gecreëerd bureaublad, maar werken ook precies zoals ze dat in een reguliere Windows-omgeving doen. Die 100% compatibiliteit is met traditionele VDI-oplossingen niet haalbaar. Het gebrek aan goede Office 365-ondersteuning is ook een bekend nadeel van RDS-omgevingen. Zo wordt de OneDrive-client niet ondersteund op Windows Servers, waardoor remote desktopgebruikers alleen via de webbrowser gebruik kunnen maken van OneDrive. 
 1. Verregaande integratie met Azure
  Hoewel Windows Virtual Desktop draait op Azure-servers, was het volgens Microsoft oorspronkelijk geen echte Azure-dienst. Dat lijkt het nu wel te worden met een grote lente-update. Hierbij wordt Windows Virtual Desktop geïntegreerd met Azure Resource Manager (ARM), een beheertool voor verschillende Azure-clouddiensten. Dit heeft diverse voordelen op het gebied van implementatie en beheer. De lente-update zorgt ook voor andere vernieuwingen zoals een verbeterde gebruikerservaring van Microsoft Teams en uitgebreide ondersteuning voor cross-platform besturingssystemen.

Meer weten over de mogelijkheden van Windows Virtual Desktop, neem dan contact op via mail@bizsolutions.nl of bel 0493 726 100.

Bel me terug!

Elke situatie is anders en dit vraagt om een aangepast advies. Vul onderstaand je gegevens in dan belt onze adviseur je zo spoedig mogelijk terug.

contact met BizSolutions